Jeszcze raz kuchnia francuska

26 Maj

Kuchnia francuska – każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest…Kuchnia francuska – każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest dużo „leniwych” dań, które „robią się same”. Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie – z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty – te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego – stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. ratatuj przepis
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: przepis na ratatouille – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj ratatuj przepis – polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: przepis na ratatouille – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Warto rzucić okiem także na ratatuj przepis

Dodaj komentarz