Kuchnia narodowa jako element kultury

13 Lu

Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz… niesmaczna. Jednak już sama fraza „kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki?…Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz… niesmaczna. Jednak już sama fraza „kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup – pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi – mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Nasze tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz „klasyków” jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. żurek śląski przepis też jest ciekawie opisany temat Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj żurek śląski przepis – polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. żurek śląski przepis – to całkiem niezłe żurek śląski przepis – tekst jest OK

Dodaj komentarz